miercuri, 14 martie 2012

Statistici alarmante de la pompierii dâmboviţeni! Multe arderi necontrolate!

În ultimele 24 de ore echipajele de intervenţie din cadrul I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa au fost solicitate la următoarele evenimente:


• Pompierii dâmboviţeni au intervenit în această perioadă la 2(două) arderi necontrolate, astfel:

 Detaşamentul Găeşti (în com.Hulubeşti - sat Butoiu de Jos, unde au ars cca.250mp de vegetaţie uscată);

 Detaşamentul Moreni (în com.Iedera, unde au ars cca.500mp de vegetaţie uscată);

• Marţi - 13 martie, la ora 13:51, pompierii de la Garda Voineşti au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit în pivniţa unei locuinţe din comuna Pucheni. Utilizarea focului deschis în spaţii închise (o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată), se pare că a fost cauza probabilă a producerii incendiului. Au ars: tavanul din lemn pe o suprafaţă de cca.10mp şi două grinzi (lemn). Din cauza drumului impracticabil pentru autospecială, pompierii au parcurs pe jos cca.3km până la locul intervenţiei;

• Echipajele SMURD din cadrul I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa au intervenit în această perioadă pentru a acorda ajutor medical de urgență la 19 solicitări.

Echipajele SMURD au intervenit astfel: SMURD Târgoviște la 11 solicitări, SMURD Titu la 4(patru) solicitări, iar SMURD Moreni şi SMURD Găeşti la câte 2(două) solicitări. Afecțiunile pentru care au fost solicitați paramedicii au fost: traumatisme din diverse cauze, hipertensiune arterială, cefalee, amețeli, vărsături, afecţiuni respiratorii și dureri lombare, renale şi abdominale. Pacienţii au fost transportaţi la spital pentru tratament de specialitate.

* * * Statistica incendiilor din ultimii ani arată că în această perioadă se manifestă o creştere a arderilor necontrolate provocate de cetăţenii care şi-au făcut un obicei în a trece la curăţenia de primăvară a terenurilor, grădinilor şi livezilor prin arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a vegetaţiei uscate, fără a mai supraveghea flăcările.

Pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de evenimente, care pot avea consecinţe grave asupra comunităţii (prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător), Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

a) condiţii meteorologice fără vânt; b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi încât arderea să poată fi controlată; c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; g) supravegherea permanentă a arderii; h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 163/2007. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) sau persoana desemnată în acest sens. Distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate se efectuează cu respectarea prevederilor art.52, alin.3, lit.b şi art.94, alin1, lit.n din Legea nr.265/2006 pentru aprobarea O.U.G. nr.195/2005 privind protecţia mediului, care se referă la obligativitatea obţinerii acceptului Agenţiei de Protecţia Mediului şi informarea în prealabil a SVSU în cazul arderii miriştilor, stufului sau vegetaţiei ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.

Pe timpul arderii resturilor vegetale cetăţenii sunt obligaţi:  să menţină focul în perimetrul aprobat şi asigurat;  să supravegheze permanent zona în care efectuează arderea resturilor vegetale  să asigure dotarea minimă cu mijloace de primă intervenţie;  să anunţe imediat SVSU al localităţii, primăria şi pompierii militari, în situaţia în care există pericolul extinderii focului în afara perimetrului aprobat.

Se exceptează de la OBŢINEREA PERMISULUI DE LUCRU CU FOCUL

numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti. În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor. Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor. Nerespectarea acestor prevederi legale, atrage sancţiuni contravenţionale asupra persoanelor găsite vinovate.

Compartiment Informare şi Relaţii Publice – I.S.U. „Basarab I” Dâmboviţa

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu