Actual

____________________________________________________

 Agricultori, fiţi pe poziţii! Pe 26 noiembrie, Ministerul Agriculturii dă drumul robinetului cu milioane de euro de la UE, pentru măsurile 121 şi 123

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va organiza o nouă sesiune de depunere a proiectelor pentru măsura 121 “Modernizarea exploataților agricole” și respectiv pentru măsura 123 ”Creșterea valorii adăugate a produselor agricole forestiere” în perioada 26 noiembrie 2012 – 18 ianuarie 2013.
“Am luat această decizie, de a deschide o nouă sesiune pentru măsura 123, în contextul dificultăților legate de comercializarea legumelor și fructelor în România. Prioritatea mea ca ministru este, ca prin această măsură, asociațiile și cooperativele de producători să ajungă cât mai repede la stabilirea depozitelor de colectare legume-fructe în bazinele legumicole și pomicole. Acestea au acum la dispoziție fonduri europene cu care să construiască depozite, cu toate facilitățile necesare pentru vânzarea către comercianți, a legumelor și fructelor realizate chiar de membrii asociațiilor și ai cooperativelor implicate. Decizia mea face parte din setul de măsuri pe care ministerul agriculturii îl are în vedere pentru facilitarea accesului producătorilor în piețe”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
Decizia deschiderii unei noi sesiuni în cazul măsurii 121 a fost luată în primul rând pentru încurajarea fermierilor de a crește bovine de carne în România.
Sumele alocate sesiunii din perioada 26 noiembrie 2012 – 18 ianuarie 2013 vor fi de 150 de milioane de euro pentru măsura 121 “Modernizarea exploataților agricole” și respectiv 80 de milioane euro pentru măsura 123 ”Creșterea valorii adăugate a produselor agricole forestiere”.
 agricultori,minister,agricultura dambovita,exploatatii,modernizare forestiere dambovita,prducatori asociatii cooperative dambovita,romania euro ue,legea 121 si 123 in agriculura
 
____________________________________________________
De 1 Mai spaţiile verzi vor putea fi luate cu asalt fără  probleme, deoarece deocamdată legea picnicului nu se aplică. Chiar dacă legea este gata, nu există o hartă oficială cu locurile unde se poate ieşi la un grătar. Aşa că, angajaţii de la Mediu îi vor amenda doar pe cei care lasă în urma lor mizerie sau fac focul în pădure.
Actul normativ, în jurul căruia au apărut numeroase controverse, prevede amenzi usturătoare pentru cei care calcă în picioare la propriu natura. Astfel, cei care iau parte la picnicuri au obligația de a arunca gunoaiele selectiv în locuri special amenajate. Cei care nu respectă acest lucru riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 200 si 2.000 de lei. Focul va fi aprins doar în locurile special amenajate și nu se va lăsa nesupravegheat, amenda aplicată pentru nerespectarea acestor obligații se ridică la 3.000 de lei. O amendă cuprinsă între 300 si 3.000 de lei este prevăzută pentru cei care nu păstrează liniștea în locurile destinate picnicurilor, dar și pentru cei care aruncă pe jos mucuri de țigară.
Anual, peste patru sute de tone de PET-uri şi două sute de tone de deşeuri menajere rămân în urma grătarelor de la sfârşit de săptămână. Până la sfârşitul lunii mai, primăriile din toată ţara trebuie să trimită la Ministerul Mediului lista cu toate spaţiile special amenajate pentru picnic.
 ____________________________________________________
35 de legumicultori dâmboviţeni ar putea primi plăţi compensatorii pentru zeci de mii de metri de folie şi geamuri distruse de zăpezi

35 de legumicultori dâmboviţeni ale căror terenuri au fost afectate de căderile masive de zăpadă de la începutul acestui an ar putea primi plăţi compensatorii dacă Ministerul Agriculturii va primi aprobare pentru un proiect de lege în acest sens de la Comisia Europeană. Potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţene, în Dâmboviţa,  cei 35 de agricultori ar avea nevoie de 22.000 de metri pătraţi de folie şi 900 de metri pătraţi de geamuri, distruse în această iarnă. Pentru a reduce impactul acestor pierderi asupra activităţii producătorilor de legume, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a elaborat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru alocarea de sume compensatorii prin acordarea unui ajutor de minimis care să compenseze valoarea estimativă a pagubelor produse la materialele de acoperire a spaţiilor protejate.
Ajutorul se acordă în conformitate cu regulamentul CE nr.1535/2007, iar cuantumul maxim nu depăşeşte echivalentul în lei a 7.500 euro pe beneficiar , adică 33.000 lei.
Schema de ajutor de minimis se acordă următoarelor categorii de beneficiari:
  • Producători agricoli - persoane fizice
  • Producători agricoli - persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice etc.
Prin schema de minimis se propune un cuantum de:
  • pentru producători agricoli persoane fizice: 18 lei/mp pentru geam şi 2,25 lei/mp pentru folie plastic
  • *pentru celelalte categorii de beneficiari: 24 lei/mp pentru geam şi 3 lei/mp pentru folie plastic
*MADR încurajează asocierea agricultorilor în grupuri de producători. De asemenea, MADR alocă sume compensatorii la valoarea reală a pieţei pentru producătorii agricoli cu statut juridic. Pentru producătorii agricoli persoane fizice, cuantumul sumelor compensatorii alocate este diminuat cu 25%, dat fiind că aceştia nu sunt plătitori de TVA.
Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, reglementată prin această hotărâre, sunt de 8,52 mil. lei (circa 1,9 mil. euro) şi se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare acordate MADR.
Proiectul de Hotărâre de Guvern se află în proces de avizare în regim de urgenţă la ministerele avizatoare.
Termenul limită de depunere a cererilor de sprijin financiar la direcţiile agricole judeţene este 29 iunie 2012, dată după care vor fi făcute plăţile către beneficiari.
____________________________________________________
O legendă urbană a Târgoviştei – Măturarul-Lingurarul, omul care a prezis criza!









____________________________________________________ 
 Pe 31 martie, Târgoviştea stinge lumina
Târgoviştea va sărbători şi anul acesta Ora pământului, pe 31 martie, când, timp de o oră,  în intervalul orar 20.30-21.30, se vor stinge luminile. Punctul de observaţie al Societăţii Române de Meteori va fi, ca de obicei, Turnul Chindiei. Prima Oră a Pământului a avut loc la Sidney , cel mai mare oraș din Australia , între orele 19:30 și 20:30, la 21 martie 2007, iar de atunci evenimentul a luat ampploare, tot mai multe oraşe asociindu-se, în fiecare an, acestui eveniment.
____________________________________________________
Cat costa un designer de interior ?
Nimic nu ne încântă mai mult decât bucuria specială pe care o simţim atunci când deschidem uşa după o zi extenuantă şi ne învăluie sentimentul cald al culorilor, armonia perfectă a texturilor, jocul inefabil al luminilor, într-un cuvânt, senzaţia inconfundabilă că eşti „acasă”. Totuşi, există şi situaţii când, privind în jurul tău, îţi dai seama că totul este aglomerat, că obiectele pun stăpânire pe tine şi că lipseşte exact ceea ce ţi-ai dorit cel mai mult: armonia, senzaţia de libertate, de lumină şi de căldură. Sau poate că îţi construieşti o casă nouă, visezi să îţi petreci timpul într-un spaţiu primitor şi cald, plin de personalitate, în care elementele decorative să se îmbine armonios cu deteliile personale într-un concept original, care să fie oglinda felului tău de a fi. Un decor inedit, care să respire armonie, lumină, frumuseţe şi care să te reprezinte nu este însă uşor de obţinut! Nu ştii întotdeauna de unde şi cu ce să începi, care ar fi paleta cromatică potrivită, de unde poţi procura cele mai frumoase decoraţiuni care să îţi aducă acel ceva special în casa ta şi la cele mai avantajoase preţuri? Îţi plac imaginile din reviste, dar nu ai suficient timp si nici suficiente resurse informaţionale pentru a da viaţa viselor tale? Apelează atunci la ajutorul specialistului! De ce? Un interior designer talentat poate rezolva dilemele pe care le ai în legătură cu alegerea culorilor şi armonizarea acestora în spaţiul locuinţei tale. Acesta poate să îţi recomande anumite combinaţii de texturi, forme şi culori al căror design să se organizeze într-un discurs fluent şi armonios, care să creeze atmosfera primitoare şi caldă pe care ţi-o doreşti. Alegerea mobilierului şi a accesoriilor nu este o misiune facilă. Un designer te poate ajuta să defineşti stilul locuinţei tale în funcţie de gusturile şi personalitatea ta şi îţi poate recomanda mai multe oferte din care tu să o alegi pe cea optimă!
Poţi face economie de timp şi de bani pentru că îţi pot fi recomandaţi furnizori pe care tu singur nu îi poţi găsi, dar care îţi oferă ceea ce îţi doreşti la preţuri adesea mult mai mici decât cele pe care le-ai văzut în magazinele pe care le cunoşti şi pe care le frecventezi în mod obişnuit... pentru ca îţi sunt la îndemână! Şi nu în ultimul rând, designerul îţi poate recomanda o echipă de lucrători care să înţeleagă întreg conceptul de design şi să ducă la bun sfârşit proiectul, diminuând astfel cât mai mult posibil pierderile de materiale.
Aşadar, merită să investeşti un procent din suma alocată amenajării căminului tău, mai ales dacă găseşti un specialist cât mai aproape de locuinţa ta (pentru a nu investi şi în cheltuieli de transport!) şi care, în felul acesta, poate oricând să supravegheze evoluţia lucrărilor şi să intervină la timp pentru a preîntâmpina situaţiile neprevăzute! De asemenea, poţi oricând să îi ceri sfatul şi să te asiguri că visele ţi se pot îndeplini mult mai uşor! Pentru că, nu uita, fiecare casă este povestea celor care o locuiesc!
Vrei să îţi (re)amenajezi căminul, spaţiul în care locuieşti şi împarţi bucuriile cu cei dragi?  Să aduci  frumuseţea şi bucuria primăverii în casa şi în grădina ta? Să dai o notă inedită şi proaspătă universului în care îţi petreci cele mai frumoase clipe din viaţa ta?
Apelează cu încredere la firma LYS INEDIT DESIGN S.R.L. Târgovişte!
Poţi amenaja o singură cameră, întreg apartamentul, casa ori grădina îndrăgită!
Dacă vrei să creezi un decor cald, primitor şi confortabil oaspeţilor pensiunii tale, sau vrei un spaţiu comercial care să atragă prin ineditul designului, apelează la firma LYS INEDIT DESIGN S.R.L. Târgovişte!
Firma LYS INEDIT DESIGN îţi oferă soluţii inedite şi complete de design, consultanţă în alegerea şi achiziţionarea finisajelor de calitate, a mobilierului şi a celor mai inspirate culori, texturi şi materiale!

Firma LYS INEDIT DESIGN – din pasiune pentru frumos!
 Aleea Coconilor Nr. 2 D, Târgovişte
Parcul Chindia, vis-a-vis de terenurile de tenis
Telefon: 0721 242 703
  lilianaserban2004@yahoo.com
 Liliana Serban, interior designer,
LYS INEDIT - DESIGN S.R.L.,Târgovişte
_______________________________________________________
  Programul "Euro 200" este valabil și în 2012
Elevii care provin din familii cu venituri mici și își doresc calculatoare pot profita și în acest an de programul "Euro 200", derulat de Ministerul Educației.

 Cererile pentru obținerea unui voucher se depun pînă pe 20 aprilie, la unitățile școlare la care învață.
 Cererea va fi completată de un părinte, tutore sau curator, fiind însoțită de următoarele documente: copie a certificatului de naștere sau a actului de identitate al elevului, împreună cu o copie a actului de identitate al părintelui/ocrotitorului legal, precum și a actului care să ateste calitatea de ocrotitor legal, după caz; copii ale certificatelor de naștere sau ale actelor de identitate, după caz, ale celorlalți membri ai familiei; adeverință de la instituțiile de învățămînt din care să rezulte calitatea de elev sau student a celorlați frați sau surori; acte doveditoare, în original, privind veniturile familiei; declarație pe propria răspundere a părintelui, tutorelui, reprezentantului legal sau a ocrotitorului legal, în sensul că venitul brut lunar pe membru de familie se încadrează în plafonul prevăzut și că dispune de diferența de bani pentru achiziționarea unui calculator cu o configurație minimă standard; adeverință eliberată de către unitatea de învățămînt din care să rezulte media generală/calificativul din anul școlar anterior depunerii cererii pentru acordarea ajutorului financiar; adeverință din care să rezulte numărul absențelor nemotivate din anul școlar precedent. Solicitanții ajutorului vor face obiectul unei anchete sociale, care să verifice veridicitatea celor declarate la capitolul "venituri". Lista beneficiarilor va fi publicată pe 1 iunie, iar eliberarea bonurilor valorice se va face între 24 iunie și 30 iulie. Calculatoarele vor putea fi achiziționate între 24 iunie și 31 august. Anul trecut, în județul nostru, 583 de elevi și un student au  beneficiat de acest program, majoritatea dintre acestia, adica 326,  declarand ca au venit zero.
________________________________________________
Ziua mondială a Drepturilor Consumatorului
Ziua mondială a drepturilor consumatorilor este sărbătorită în fiecare an, pe 15 martie, printr-o serie de evenimente, organizate cu scopul de a readuce în atenţia publică importanţa cunoaşterii drepturilor de consumator.Această zi a  fost marcată pentru prima dată în anul 1983. De atunci, în fiecare an, Consumers International ca organizaţie internaţională a asociaţiilor de consumatori, este preocupată ca 15 Martie – Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor să aibă ca dezbatere o temă globală unică, de actualitate pentru consumatori.
În acest an s-a hotărât ca tema globală să fie „Banii noştri, drepturile noastre: militează pentru o alegere reală în domeniul serviciilor financiare” pentru a pune în evidenţă aspectele cu privire la serviciile financiare oferite consumatorilor, respectiv accesul la servicii financiare stabile, sigure şi corecte, pentru a urmări problemele consumatorilor în condiţiile crizei financiare.
Istoric
În data de 15 martie 1962, John Fitzgerald Kennedy, preşedinte al Statelor Unite ale Americii, rostea în Congres un mesaj legat de drepturile consumatorilor, susţinând existenţa a patru drepturi fundamentale ale acestora: dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a fi ascultat şi dreptul de a alege liber produse şi servicii. Acest moment este punctul de referinţă al istoriei formelor organizate de protecţie a consumatorilor.
sursa:ziarulstirea.ro
____________________________________________________
 Iată ce penalizări primesc producătorii care nu respecta cerinţele APIA!
În perioada 1 aprilie – 14 mai APIA organizeză campania de primire a declaraţiilor anuale de Cotă de lapte, în cadrul Sistemului european de Cotă de lapte.
Anul de cotă se încheie la 31 martie 2012, iar declaraţiile anuale trebuie completate şi depuse la centrele APIA până la data de 14 mai 2012, inclusiv, fără penalizări. Aceste declaraţii trebuie depuse de către producătorii care deţin cotă pentru vânzări directe şi de către cumpărătorii care achiziţionează lapte de la producători. Producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă. Acest lucru va constitui o condiţie de eligibilitate pentru accesarea formelor de sprijin destinate crescătorilor de bovine.
 Pentru fiecare zi calendaristică de întârziere după termenul de 14 mai, producătorii riscă penalizări de 0,01 la sută, calculate din cantitatea deţinută pentru vânzări directe. Pentru aceeaşi întârziere, cumpărătorii vor fi penalizaţi tot cu 0,01 la sută în funcţie de cantitatea de lapte care le-a fost livrată. De asemenea, producătorul care nu respectă termenele şi obligaţiile privind declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a comercializa lapte, prin retragerea cotei la rezerva naţională. În egală măsură, cumpărătorul care nu trimite declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a achiziţiona lapte de la deţinătorii de cotă, prin retragerea aprobării. Declarţiile pentru vânzări directe se primesc de către deţinătorii de cotă prin poşta, iar după completarea şi semnarea acestora se depun personal sau prin poşta la APIA – Centrul Judeţean Dâmboviţa.
_______________________________________________________
Superstiţii: Marţi 13, o zi norocoasă sau nefastă?
Marţi 13, două semne rele care, alăturate, dau fiori multora. Superstiţioşi sau nu, nu se poate ca această dată să treacă neobservată! De ce creează probleme cele două semne puse alături? Pentru că ambele, separat, au conotaţia lor negativă. Multe popoare consideră numărul 13 ca fiind blestemat.Marţea sunt trei ceasuri rele. Dacă mai combinăm şi cu data de 13, număr cu ghinion pentru multe culturi, atunci "reţeta" insuccesului este garantată.  Există oameni care au din naştere o puternică înclinaţie către superstiţie, astfel încât ajung să facă tot felul de asocieri între anumite evenimente şi diferite semne reale sau imaginare, practic îşi creează propriile superstiţii. Cei mai mulţi, însă, sunt doar influenţabili, îi ascultă pe cei din jur vorbind cu multă hotărâre despre o superstiţie oarecare şi şi-o însuşesc, după care se lasă duşi de val. Putem scăpa de tot de superstiţii? Grea treabă! E adevărat, se spune că tot învăţul are şi dezvăţ, pe de altă parte însă, obişnuinţa este cea mai rea dintre toate. Care este soluţia optimă pentru a scăpa de teama care ne copleşeşte atunci când întâlnim un semn rău prevestitor? Să transformăm semnul negativ într-unul pozitiv. Să luăm, spre exemplu, două dintre cele mai răspândite superstiţii, cea care spune că marţi sunt trei ceasuri rele şi că, în general vorbind, este o zi sortită eşecului şi cea care pretinde că cifra 13 este aducătoare de ghinion. Dacă credeţi aşa ceva, cu siguranţă că nu aparţineţi religiei romano-catolice. Unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai acestei biserici este Sfântul Anton de Padova, a cărui sărbătoare este la 13 iunie. Este ziua în care sunt sfinţiţi copiii şi crinii în amintirea sa. Este ziua în care se rosteşte o rugăciune specială care dă posibilitatea fiecăruia de a cere sfântului un har sau un dar. Romano-catolicii sunt convinşi că dacă se roagă într-o zi de marţi, dorinţele lor se vor împlini. Şi asta deoarece se spune că, în ziua funeraliilor Sfântului Anton, ce s-au petrecut într-o zi de marţi, s-au întâmplat mai multe minuni. "Cine nu are superstiţii, nu trăieşte" susţine un vechi proverb chinezesc. Mircea Eliade credea şi el într-un fel de superstiţii, scriind la un moment dat că "ne-am născut toţi cu o superstiţie că ne aşteaptă lucruri bune sus, niciodată jos". 
sursa:www.jurnalul.ro
_______________________________________________ 
















 Astăzi s-au împlinit șase ani de la moartea îndrăgitei interprete de muzică ușoară Laura Stoica. Născută la Târgoviște, Laura Stoica a murit pe 9 martie 2006, în urma unui accident rutier, alături de bateristul Cristi Mărgescu, pe când se întorcea de la un concert susţinut Urziceni.  Interpreta avea 38 de ani şi era însărcinată în trei luni. Laura Stoica s-a născut pe 10 octombrie 1967 și, pasionată fiind de muzică, în 1986 a absolvit cursurile de canto clasic, profesor Emil Niculescu, la Școala Populară de Artă din Târgoviște, participând, ulterior, la toate concursurile muzicale organizate în România pentru tinerele talente. Următorul pas în cariera ei artistică l-a făcut în 1989, când a devenit solistă a teatrului de revistă "TOMA CARAGIU" din Ploiești,












timp de un an. În perioada anilor 1987-1991, Laura Stoica a participat la toate concursurile muzicale organizate în România pentru tinerele talente. Cu o tenacitate impresionantă, Laura s-a impus atât în fața juriilor de specialiști, cât și a iubitorilor de muzică pop. Laura Stoica se afirmă ca o vedetă consacrată, o cântăreață originală, cu o voce bine formată, cu o interpretare nuanțată și cu un joc scenic modern. Primul album, intitulat `Focul`, a apărut pe piață în 1994. De atunci, melodiile Laurei au fost incluse pe diverse compilații, în 1997 lansând al doilea album, `Nici o stea`. 
________________________________________
 Legumicultorii din Băleni au cerut sprijinul autorităților
Legumicultorii din Băleni au cerul ajutor autorităților. Și asta după ce mai bine de 5 hectare de solarii au fost afectate în urma căderilor masive de zăpadă și a viscolului care le-a nimicit recoltele în iarna aceasta. Lucrători din cadrul Direcției Agricole au venit să constate pagubele, iar speranțele agricultorilor de a fi ajutați au crescut.La serele din Băleni producătorii spun că au pierderi foarte mari, iar culturile nu au fost asigurate. Legumicultorii nu știu dacă o să mai poată refaca cele stricate, astfel încât să reușească să mai cultive ceva anul acesta. În cele mai multe cazuri nu doar folia de pe solarii a fost distrusă ci și structura de rezistență  a acestora. S-au pierdut semințe, răsaduri și straturile pregătite pentru agricultori.   Speranțele legumicultorilor au crescut după ce pagubele le-au fost evaluate de lucrători din cadrul Direcției Agricole. Speră ca în urma solicitării sprijinului către stat să primească ajutorul de care au mare nevoie. Toți producătorii ale căror solarii le-au fost afectate, pot depune o cerere la primăria de care aparțin în care se menționează suprafața afectată. În urma sesizării, un reprezentant al primăriei și altul al Direcției Agricole vin și evaluează pagubele produse în urma căderilor masive de zăpadă. Apoi există posibilitatea ca producători agricoli să fie ajutați.  Un caz nefericit este cel al lui Ivan Ion, un legumicultor din Băleni. Toată agoniseala i-a fost distrusă într-o jumătate de oră de viscol în urmă cu 4 ani. Solariile lui nu au fost asigurate, a fost împrumutat în bănci, iar acum încă mai plătește în urma pagubelor și nu are certitudinea că va putea să refacă cele stricate.   Un lucru este cert. Foarte mulți producători au fost afectați din cauza fenomenelor naturii. Producătorii din Băleni ne anunță că legumele  vor fi mai puține și mai scumpe anul acesta. 
 __________________________________________ 
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) pune la dispoziţia celor interesaţi să-şi împădurească terenurile agricole peste 176 de milioane de euro, în 2012, din fondurile europene disponibile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). În județul nostru, în prezent, sunt 121.114 hectare de plantații forestiere.
Fondurile sunt acoperite în proporţie de 100% din bani publici (nu există obligativitatea cofinanţării) şi vor fi disponibile în câte patru sesiuni pentru depunerea proiectelor aferente măsurii 221 - "Prima împădurire a terenurilor agricole", pentru fiecare sesiune fiind disponibili câte 44 de milioane de euro. Aceste fonduri vor fi acordate sub formă de plăţi directe acordate pe an şi pe hectar, calculate în funcţie de forma de relief. Prima sesiune de primire a proiectelor va fi deschisă în perioada 1 - 30 martie 2012, a doua va începe în 2 mai şi se va termina pe 31 mai, cea de-a treia, în perioada 16 august - 14 septembrie 2012, iar ultima se va desfăşura în perioada 15 noiembrie - 14 decembrie 2012. Proiectele finanţate prin măsura 221 pot include lucrări care să prevină pagubele produse de factorii naturali dăunători, să reducă eroziunea solurilor, să poată îmbunătăţi capacitatea de retenţie a apei şi să poată creşte calitatea aerului. De asemenea, pot asigura producerea de biomasă, inclusiv masă lemnoasă de calitate, prin menţinerea sau, după caz, creşterea biodiversităţii. Pe scurt, prin măsura 221 se îmbunătăţesc condiţiile de mediu în spaţiul rural prin folosirea şi gospodărirea durabilă a terenurilor agricole. În județul nostru, în prezent, potrivit datelor oferite de către Direcția Agricolă Dâmbovița, sunt 121.114 hectare de plantații forestiere.
_____________________________________________________
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 01 martie - 31 august 2012, rentierii se pot prezenta la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, pentru vizarea carnetelor de rentier agricol.
 Rentierii agricoli cu domiciliul în Bucureşti se pot prezenta atât la Centrul APIA al Municipiului Bucureşti din Piaţa Rosetti nr. 4, sector 2, cât şi la  Centrul judeţean APIA Ilfov din str. Cernişoara nr. 92 A, sector 6. Pentru vizarea carnetului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin mandatar/curator/tutore, în baza unei procuri autentice/curatelă/hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. De asemenea, rentierul agricol trebuie să prezinte următoarele documente: -  carnetul de rentier agricol; -  actul de identitate în original; - document coordonate bancare (opţional); - decizia de la comisia de expertiză medicală  pentru gradele de invaliditate I şi II (dacă decizia nu prevede că dosarul este nerevizuibil), în original şi în copie. Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia în anul respectiv poate fi încasată de moştenitorii săi. În acest caz, moştenitorii vor prezenta la oricare centru judeţean al APIA,  respectiv al municipiului Bucureşti sau la sediul central al APIA şi actul de succesiune (certificat de moştenitor, certificat de legatar, hotărâre judecătorească de succesiune investită cu formula ,,definitivă şi irevocabilă”, certificat  de calitate de moştenitor).

__________________________________________________              

Pagubă de iarnă grea: sere și solarii distruse+păsări moarte

Se pare că textul din adresa trimisă de reprezentanții Avicolei Găești nu a fost înțeles corect de către reprezentanții direcției agricole și că era vorba despre două informații diferite.  Astfel, la Găești, o hală, care nu mai era, însă, folosită, s-a prăbușit, și tot la Găești, în altă hală, peste 4000 de pui au murit din cauza gerului. Potrivit informațiilor oferite de Viorel Căgăran, director adjunct DADR Dâmbovița, pe 6 martie, reprezentanți ai instituției pe care o reprezintă vor merge la Găești, pentru a vedea care este situația exactă. Pe măsură ce vom afla mai multe informații, vom reveni cu amănunte.


22.635 de m² de sere și solarii au fost distruse în județul nostru în urma căderilor abundente de zăpadă. Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Direcției Agricole Dâmbovița, în aceste sere și solarii se regăseau culturi de spanac, salată, ceapă verde, dar și plante ornamentale. De asemenea, 4480 de păsări au pierit la o hală de 700 de m² din Găești, după ce aceasta s-a prăbușit. Direcția Agricolă Dâmbovița a primit în cursul zilei de astăzi o adresă de la Ministerul Agriculturii prin care se solicită mai multe informații referitor la aceste pierderi cauzate de ninsorile abundente și urmează ca, în cursul zilei de mâine, reprezentanți ai Direcției Agricole Județene să se deplaseze la Găești pentru a solciita mai multe informații producătorului afectat. Mai multe informații despre acest subiect veți putea citi în ediția de mâine a cotidianului nostru.
_________________________________________________________
Fermierii damboviteni asteptati la APIA,sa depuna cererile de plata pentru suprafata
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Centrul Judeţean Dâmboviţa, a transmis invitaţiile către fermieri în vederea depunerii cererilor de plată pe suprafaţă în campania 2012. În această invitaţie sunt specificate data şi ora la care trebuie să se prezinte fermierul, numele funcţionarului care îi va primi cererea de plată, precum şi o serie de informaţii referitoare la documentele pe care trebuie să le prezinte la depunerea cererii.
Declaraţiile de suprafaţă vor fi completate prin intermediul aplicaţiei IPA online. Prin intermediul acesteia, fermierii deja înregistraţi la APIA în campaniile precedente, şi care intenţionează să solicite sprijin pe suprafaţă în anul 2012, prin acces la internet, pot să completeze electronic declaraţia de suprafaţă, să  vizualizeze şi, după caz, sa actualizeze propriile parcele - aşa cum au fost digitizate în campania anterioară. Fermierii îşi pot digitiza parcele noi prin identificarea pe ortofotoplanurile disponibile în baza de date (LPIS) a APIA.Este foarte important de menţionat că un fermier nu poate solicita  sprijin decât pentru suprafeţele pentru care deţine documente care atestă dreptul de utilizare a acestora. Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS) – reprezinta instrumentul tehnic de gestionare şi control, creat pentru administrarea şi controlul riguros al cererilor de plată depuse de fermieri, care se aplică anumitor scheme de plăţi, în conformitate cu prevederile de instituire a acestora, astfel încât să se prevină fraudarea bugetului comunitar şi naţional.Funcţionarul APIA responsabil cu dosarul fermierului suspectat de supradeclarare comisă intenţionat îl notifică pe acesta să prezinte documente doveditoare asupra dreptului de utilizare a terenului declarat în cererea de plată. Fermierul are la dispoziţie 10 zile lucrătoare de la data confirmării de primire de la APIA a Notificarii să prezinte documentele solicitate şi să facă dovada că nu a comis intenţionat supradeclararea.Pentru a lua o decizie pe caz, funcţionarul responsabil de cerere analizează toate documentele existente la dosarul cererii (de ex.: cererea de plată, Raportul de control pe teren, rezultatele de la teledetecţie, documentele doveditoare ale utilizării suprafeţelor declarate, după caz, etc.). Cazul de intenţie este evidenţiat printr-o Notă justificativă. Aceasta este introdusă la dosarul cererii respective, alături de copiile documentelor doveditoare asupra dreptului de folosinţă a terenului declarat în cererea de plată.Numai funcţionarul APIA, în urma unei analize amănunţite şi documentate, clasifică respectivul caz ca fiind ,,Intenţie”, fiind responsabil de clasificarea făcută. În cazurile în care funcţionarul, în urma analizarii tuturor documentelor doveditoare, poate evalua cu certitudine faptul că fermierul a acţionat intenţionat se alege clasificarea ,,Intenţie”.Dosarele fermierilor pentru care a fost aleasă clasificarea intenţiei sunt transmise Direcţiei Antifraudă din cadrul APIA Central pentru investigaţii.
______________________________________________________
Se modifica Legislatia Rutiera ! 
 Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern care a fost lansat spre dezbatere publică, legislația privind obținerea permisului de conducere și cea pentru circulația pe drumurile publice se va schimba.
Printre noile propuneri de lege se află noțiunea de “permis de conducere provizoriu”, valabil doar pe teritoriul României și care reprezintă un pas premergător obținerii permisului de conducere. Acesta va impune posesorului anumite restricții. Ca și în alte state europene, în România va putea conduce un autovehicul pe drumuri publice o persoană care va efectua o minimă instruire, urmată de o testare efectuată de o comisie specializată. Șoferul va fi însoțit de un posesor de permis, cu experiență, și va conduce doar pe anumite drumuri publice și în anumite intervale orare.
Se mai dorește reducerea duratei valabilității permisului după o anumită vârstă și, important, interzicerea detectoarelor de radar. Alte prevederi vor fi introducerea permisului de conducere pentru mopede, obligativitatea prezentării unui aviz medical la preschimbarea sau prelungirea valabilității permisului, interzicerea accesului pe drumurile publice a ATV-urilor, cu excepția drumurilor comunale. De asemenea, se va avea în vedere obligativitatea absolvirii învățământului minim obligatoriu.
Ca aceste propuneri prezentate în Strategia Națională pentru Siguranță Rutieră să intre în vigoare, va fi nevoie de modificarea legislației specifice.
sursa:evz.ro
________________________________________________________________
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că începând din, 13.02.2012,  pe site-ul oficial www.apia.org.ro, este accesibilă aplicaţia IPA Online.
Prin intermediul acesteia fermierii deja înregistraţi la APIA în campanile precedente, şi care intenţionează să solicite sprijin pe suprafaţă în anul 2012, prin acces la internet, pot să completeze electronic declaraţia de suprafaţă, să  vizualizeze şi, după caz, actualizeze propriile parcele - aşa cum au fost digitizate în campania anterioară. Fermierii îşi pot digitiza parcele noi prin identificarea pe ortofotoplanurile disponibile în baza de date (LPIS) a APIA.
Pentru accesarea aplicaţiei IPA Online, fermierii vor utiliza un nume (numărul unic de identificare a exploataţiei primit în campania/campaniile precedente, existent şi în deciziile de plată, ex: RO xxxxxxxxx) şi o parolă care se poate obţine de pe site-ul instituţiei (www.apia.org.ro).
Avantajele utilizării IPA Online:
ü      fermierul nu mai are nevoie de hărţi pe hârtie;
ü      în urma digitizării parcelei, sistemul măsoară şi afişează suprafaţa digitizată;
ü      permite localizarea cu precizie mai mare a parcelei;
ü      identificarea şi posibilitatea de avertizare rapidă cu privire la unele erori (diferenţe de suprafaţă, suprapuneri).
Ulterior, în baza invitaţiei primite de la APIA, fermierul se prezintă la Centrul judeţean/ local APIA, unde trebuie să completeze un formular cu date de identificare ale exploataţiei şi o anexă în care bifează schemele/măsurile de sprijin solicitate, respectiv parcurgere şi avizează angajamentelor respective. Pentru fermierii care au depus cereri în anii precedenţi, formularul de identificare este pretipărit, fiind actualizat doar dacă au apărut modificări faţă de datele anterioare.
Campania de depunere a cererii de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă 2012 se derulează în perioada 1 martie - 15 mai 2012. În perioada 16 mai - 11 iunie 2012, se primesc cereri cu penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
In Dambovita sunt asteptati sa depuna cereri de sprijin pe suprafata aproximativ 32000 de fermieri.
 ______________________________________________________________
Gadgeturi pentru varstnici.
Telefoanele pentru vârstnici au caracteristici special create pentru ei. Astfel, tastele modelelor de telefoane sunt supradimensionate, pentru a putea fi vizualitate cu uşurinţă. De asemenea terminalele GSM au pe spate un buton ce poate fi folosit în caz de urgenţă.  În plus meniul este uşor de utilizat, având o interfaţă prietenoasă. La Târgovişte, un asemenea telefon costă între  175 şi 350 de lei.